Cactus Web

Πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο: Ο αντίκτυπος στις αγοραστικές και καταναλωτικές συνήθειες

Ο πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον ανταγωνισμό σε αυτόν τον κλάδο.

πληθωρισμός ηλεκτρονικού εμπορίου

Όλοι θέλουν να βασίζονται στις αγοραστικές και στις καταναλωτικές τους συνήθειες, αλλά οι καιροί αλλάζουν. Οι καταναλωτές που προτιμούσαν να περιμένουν για εκπτώσεις έχουν πλέον μειώσει τους χρόνους αναμονής τους λόγω της αύξησης των καθημερινών δαπανών. Εάν είστε ηλεκτρονικός έμπορος λιανικής πώλησης, θα πρέπει να δράσετε πριν από τους ανταγωνιστές σας για να κρατήσετε αυτούς τους πελάτες που αγοράζουν γρήγορα.

Δυστυχώς, οι υποχρεωτικές αυξήσεις τιμών διαβρώνουν τους σταθερούς δεσμούς που δημιουργούν οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν την αφοσίωση των πελατών. Ο πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να κάνει λιγότερο ορατές και αποτελεσματικές τις στρατηγικές προώθησης και έκπτωσης, λόγω των ειδήσεων που έλκουν τον πληθωρισμό.

Οι διαδικτυακοί πωλητές έχουν επίσης σύγχυση σχετικά με το πώς να τιμολογούν τα προϊόντα τους σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όταν όλα τα πρότυπα αλλάζουν. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν για να ανακουφιστεί αυτή η κατάσταση και ποιες στρατηγικές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε την αποτυχία;

Πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο: Λήψη επενδυτικών και καταναλωτικών αποφάσεων για την καταπολέμηση του

Ο πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να προκαλέσει τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής να λάβουν μέτρα ενάντια στις μεταβαλλόμενες συνήθειες των καταναλωτών, που προκαλούνται από αυτόν. Μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές τους με συγκεκριμένους ρυθμούς, να ενισχύουν τις πολιτικές αφοσίωσης πελατών, να φροντίζουν να έχουν επαρκή αποθέματα, να ανανεώνουν αυτά τα αποθέματα με μαζικές αγορές, να υιοθετούν ανταγωνιστικές στρατηγικές τιμολόγησης και να επικοινωνούν με τους χρήστες σχετικά με τις αλλαγές κόστους.

Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές υιοθετούν νέες αγοραστικές συνήθειες, όπως το να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε premium μάρκες, να απευθύνονται σε λιανοπωλητές χαμηλού κόστους, να εξετάζουν ανανεώσιμες επιλογές αγορών και να ερευνούν λεπτομερώς τις τιμές πριν από την αγορά.

Ο πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι μία έννοια εύκολα κατανοητή. Όταν αντιμετωπίζετε υψηλό πληθωρισμό, το να προσφέρετε οικονομικές επιλογές στους καταναλωτές είναι μια από τις καλύτερες λύσεις. Οι ηλεκτρονικοί αγοραστές μπορεί να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις ή να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις “αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα”. Επιπλέον, για να εξοικονομήσουν χρήματα όπου μπορούν, πολλοί αγοραστές αλλάζουν πλέον καταστήματα ή στρέφονται σε διαδικτυακές αγορές.

Πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο: Ο αντίκτυπος στους καταναλωτές

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές. Οι άνθρωποι περιορίζουν τα μη απαραίτητα προϊόντα και αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες για να έχουν μαζικές εκπτώσεις. Οι περισσότεροι καταναλωτές θα ανακατευθύνουν τους προϋπολογισμούς τους σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα ή είδη υγιεινής.

Οι καταναλωτές πρέπει να συνεχίσουν να ξοδεύουν

Ο πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο μειώνει την αγοραστική τους δύναμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν εντελώς να αγοράζουν. Αντίθετα, οι περισσότεροι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για το πού ξοδεύουν τα χρήματά τους και σε τι. Οι πωλήσεις ειδών παντοπωλείου μπορούν στην πραγματικότητα να αυξηθούν σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.

Οι άνθρωποι τρώνε έξω λιγότερο συχνά λόγω της αύξησης των τιμών και καταλήγουν να ξοδεύουν περισσότερα για τρόφιμα που θα καταναλώσουν στο σπίτι. Εφόσον δεν ξοδεύουν 20 ευρώ για ένα γεύμα σε εστιατόριο, όταν πηγαίνουν στο παντοπωλείο, δεν χρειάζεται να αγοράσουν το φθηνότερο προϊόν.

Τα αποτελέσματα του πληθωρισμού σε διάφορες ομάδες καταναλωτών

Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μπορεί να μεταβληθεί λόγω του πληθωρισμού, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται εξαρτάται από το επίπεδο του εισοδήματός τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εμπόρους λιανικής πώλησης. Καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια αλλαγή στις αγοραστικές τους συνήθειες, αναμενόμενο είναι να αλλάζουν και οι συνήθειες και οι ισορροπίες στην αγορά.

Οι καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα αποφεύγοντας δαπάνες όπως η διασκέδαση και η νυχτερινή ζωή. Αυτός ο τύπος καταναλωτών δεν θα δει τόσο αρνητικές επιπτώσεις σε σύγκριση με τους καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα. Ακόμη και αν η αύξηση του κόστους μπορεί να εκνευρίσει τους πελάτες με υψηλό εισόδημα, οι μεταβαλλόμενες συνήθειές τους δεν θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αγορά.

Ωστόσο, όσοι έχουν λιγότερα χρήματα αντιμετωπίζουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Οι καταναλωτές με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα είναι πιο πιθανό να αναγκαστούν να προσαρμόσουν τι και πώς αγοράζουν. Οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να αλλάξουν μόνιμα τις αγοραστικές τους επιλογές.

Οι καταναλωτές που πρέπει να τροποποιήσουν τις αγοραστικές τους συνήθειες το κάνουν με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η επιλογή χαμηλότερων τιμών ή μικρότερων ποσοτήτων είναι μια από τις πιο συχνά υιοθετούμενες στρατηγικές. Όταν οι τιμές ανεβαίνουν, αντιδρούν άμεσα αναζητώντας φθηνότερες επιλογές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν λιγότερες ποσότητες. Ωστόσο, τελικά, υπάρχουν καλύτερες επιλογές και από τις δύο.

Η πραγματοποίηση αγορών σε προσφορές και εκπτώσεις είναι μια άλλη επιλογή. Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν με εκπτώσεις, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να φαίνονται υψηλές, μπορούν να μειώσουν τα μη κύρια έξοδά τους και να καθυστερήσουν τις αγορές τους. Για αντικείμενα που δεν μπορούν να περιμένουν, η μαζική αγορά μπορεί να λειτουργήσει καλά.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες εκπτώσεις και προσφορές μπορεί να είναι παραπλανητικές σε τέτοιες περιόδους. Αυτά τα ανέντιμα τεχνάσματα, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των τιμών λόγω του πληθωρισμού, μπορεί να αποθαρρύνουν τους αγοραστές.

Η αυριανή τιμή μπορεί να μην είναι η σημερινή. Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα είναι η στοχευμένη έρευνα και η συχνή παρακολούθηση των αλλαγών.

Αντιμετωπίζεται ο πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο από τους πωλητές;

Ο πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος από την πλευρά των πωλητών, αλλά μπορούν να δράσουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να διασφαλίσουν ότι η επιχείρησή θα παραμένει ασφαλής. Για να μειώσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, οι πωλητές μπορούν να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση του brand, στην αύξηση των τιμών, στη διατήρηση της προσφοράς τους και στην υιοθέτηση διαφορετικών στρατηγικών τιμολόγησης.

impact of e commerce inflation - Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς πώς να τιμολογούν σωστά τα προϊόντα τους για να προστατεύουν τα περιθώρια κέρδους τους. Ας υποθέσουμε ότι εξετάζετε τις πωλήσεις του premium brand σας σε σχέση με τον πληθωρισμό. Εάν διαπιστώσετε ότι οι πελάτες σας δεν αγοράζουν πλέον premium προϊόντα, θα μπορούσατε να αντιδράσετε λανσάροντας μια μάρκα χαμηλότερης κατηγορίας ή αξίας.

Ενίσχυση της αφοσίωσης των πελατών

Για να συνεχίσετε να προσελκύετε πελάτες, δημιουργήστε μια μοναδική ταυτότητα και ένα πιστό κοινό.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ενισχύσετε την αξιοπιστία και την αφοσίωση των πελατών σας. Για να χτίσετε καλύτερα το εμπορικό σήμα σας, μπορείτε να προωθήσετε τα προϊόντα σας δημιουργώντας μια πολυκαναλική στρατηγική λιανικής πώλησης, να αξιοποιήσετε το υλικό σας για την προσωπικότητα αγοραστή του ηλεκτρονικού εμπορίου και να ενισχύσετε τις στρατηγικές μάρκετινγκ.

Αυξήστε τις τιμές

Η αύξηση των τιμών σας θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για τα προϊόντα σας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, επειδή τα ποσοστά πληθωρισμού είναι τόσο υψηλά που οι ανταγωνιστές σας πρέπει επίσης να αυξήσουν τις τιμές. Οι υψηλότερες τιμές μπορούν τελικά να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους και να σταματήσουν την εξάντληση του αποθέματος.

raise your prices 300x225 1 - Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing
Πηγή: sfs.jondon.com

Επιπλέον, υπάρχουν συστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου που επιτρέπουν στους πωλητές της Amazon και της Walmart να ρυθμίζουν εξατομικευμένες ειδοποιήσεις προϊόντων. Αυτές οι ειδοποιήσεις σας προειδοποιούν κάθε φορά που αλλάζει η τιμή οποιουδήποτε προϊόντος που ακολουθείτε, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε κατάλληλα την τιμολόγησή τους για να διατηρήσετε την ανταγωνιστικότητά σας.

Διατήρηση αποθέματος

Λόγω έλλειψης κατασκευαστών, η διατήρηση ενός ισχυρού αποθέματος είναι πιο σημαντική από ποτέ, καθώς θα ξεχωρίσει την εταιρεία σας από τους ανταγωνιστές που δεν μπορούν να εκπληρώσουν παραγγελίες. Οι μαζικές αγορές από προμηθευτές θα μπορούσαν να αξίζουν τον κόπο εάν η τιμή είναι σωστή.

Εάν το προϊόν σας είναι το μόνο διαθέσιμο, οι πελάτες θα αυξήσουν τη ζήτησή για την επωνυμία σας. Για αυτόν τον λόγο, είναι κρίσιμο να διατηρήσετε τη δύναμη της τιμολόγησής σας.

Ανταγωνιστική τιμή

Ακόμη και όταν οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές ομαλοποιούνται στα μάτια των καταναλωτών, θα πρέπει να κάνετε κινήσεις για να παραμείνετε φιλόδοξοι. Ακολουθήστε τις άμεσες αλλαγές τιμών που πραγματοποιούν οι ανταγωνιστές σας.

Η αυτοματοποιημένη τιμολόγηση είναι η μέθοδος που προτιμούν πολλοί πωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι καταναλωτές έχουν επίσης αρχίσει να κλίνουν προς τους ιστότοπους όπου οι τιμές των προϊόντων συγκρίνονται συχνά μεταξύ των πιο επιθυμητών εμπορικών σημάτων (Skroutz).

Το να ξεπεράσετε τις αυξήσεις τιμών χωρίς να χάσετε πελάτες είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά υπάρχουν πολλές στρατηγικές για να κρατήσετε τους πελάτες πιστούς ακόμα κι αν τα προϊόντα σας γίνουν πιο ακριβά. Συνήθως, οι εταιρείες ενημερώνουν τους πελάτες τους για μειώσεις τιμών για να ενισχύσουν τις πωλήσεις.

Ωστόσο, λόγω του τρέχοντος πληθωρισμού, θα πρέπει να εξηγήσετε γιατί έχουν αλλάξει οι τιμές σας πριν το ανακαλύψουν οι πελάτες και στραφούν στους ανταγωνιστές σας. Ακόμα κι αν ο πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο προκαλεί υποχρεωτικές αυξήσεις τιμών, η εξήγηση της κατάστασης δημιουργεί εμπιστοσύνη και δημιουργεί μια ειλικρινή σχέση. Η διαφάνεια είναι το κλειδί.

Διαβάστε τα σημάδια πριν χτυπήσει ο πληθωρισμός στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, οι συνήθειες της αγοράς και των καταναλωτών μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτές τις δυσκολίες. Μπορείτε να το φανταστείτε σαν ένα αόρατο χέρι. Με κάποιο τρόπο αυτό το αόρατο χέρι κρατάει την αγορά όρθια.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού επηρεάζει την αγορά και τους καταναλωτές και όλοι εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να διαχειριστούν αυτό το φαινόμενο. Επιχειρήσεις και καταναλωτές αγωνίζονται να περάσουν μαζί αυτή την περίοδο.

Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τόσο για καταναλωτές όσο και για επιχειρήσεις, είναι πολλές και θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να προστατεύονται οικονομικά. Το κλειδί είναι να αναγνωρίζουν τα πρώτα σημάδια του πληθωρισμού, έτσι ώστε να αποφύγουν έναν φαύλο κύκλο δυσλειτουργικής τιμολόγησης, λόγω της αύξησης του.

 

Συμπέρασμα

«Ο πληθωρισμός έχει πλήξει και το ηλεκτρονικό εμπόριο». Είναι μια πρόταση που λίγοι πίστευαν ότι θα έλεγαν ποτέ, ωστόσο, σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία, οι τιμές στο διαδίκτυο συνεχίζουν να αυξάνονται χωρίς κανένα σημάδι επιβράδυνσης.

Πώς αντιμετωπίσετε τον πληθωρισμό στο ηλεκτρονικό εμπόριο; Επικοινωνήστε μαζί μας!

Πηγή: https://learn.g2.com/impact-of-ecommerce-inflation