Cactus Web

Οδηγός Marketing για ξενοδοχεία

Branding Ξενοδοχείου

Το branding είναι η διαδικασία από την οποία πρέπει να ξεκινήσει κάθε επαγγελματίας ξενοδόχος. Η διαδικασία του branding σε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον τρόπο που θα αποτυπώνεται η εικόνα του ξενοδοχείου στο κοινό του. Ανάλογα με την κατηγορία του τουρισμού που στοχεύουμε θα πρέπει να έχουμε ή να δημιουργήσουμε το κατάλληλο brand. 

Προσοχή! Βrand δεν είναι μόνο το λογότυπο. Αλλά είναι το σύνολο κανόνων που προβάλλουν την επιχείρηση. Δηλαδή, για να κάνουμε μια μικρή σύνοψη, το brand που πετυχαίνει το σκοπό του σε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση είναι εκείνο, που όταν έρχεται σε επαφή ο πελάτης καταλαβαίνει, αν το ξενοδοχείο είναι Luxury ή αν είναι πιο οικονομικό. Αν έχει παροχές για χαλάρωση ή αν πρόκειται για ένα συνεδριακό ξενοδοχείο. 

Κατασκευή ιστοσελίδας ξενοδοχείου

Κάθε ξενοδοχείο θα πρέπει να έχει μια σωστή ιστοσελίδα που θα προβάλλει το προϊόν του. Η τεχνολογία που προτείνουμε να κατασκευάσετε την ιστοσελίδα σας είναι η WordPress, καθώς συνδυάζει αρκετά πλεονεκτήματα. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι η ευχρηστία, καθώς είναι πολύ εύκολο να διαχειριστείτε τα κείμενα και τις εικόνες, που θα προβληθούν εκεί. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι το χαμηλό κόστος και ένα τρίτο η ταχύτητα, με την οποία μπορεί να υλοποιηθεί η ιστοσελίδα σας. 

Εκτός από την τεχνολογία, θα πρέπει να υπάρχουν στην ιστοσελίδα σας και οι κατάλληλες σελίδες, που να προβάλλουν όλες τις υπηρεσίες σας. Το περιεχόμενο που προτείνουμε να προβάλλεται είναι: 

  • Σελίδες παρουσίασης δωματίων. Πρέπει να παρουσιάζουν τους χώρους, καθώς και τα χαρακτηριστικά.
  • Σελίδες παρουσίασης των παροχών του ξενοδοχείου. Πρέπει να παρουσιάζουν όλες τις παροχές του ξενοδοχείου και των σημείων υπεροχής σας.
  • Σελίδες παρουσίασης τοποθεσίας. Πρέπει να παρουσιάζεται η ακριβής τοποθεσία του ξενοδοχείου σας.
  • Σελίδα επικοινωνίας και κρατήσεων. Πρέπει να υπάρχει μια ξεχωριστή σελίδα με τα στοιχεία επικοινωνίας σας για τις εν δυνάμει κρατήσεις σας.

Φωτογράφιση Ξενοδοχείου

Είναι πολύ σημαντικό να προβάλλεται το τουριστικό σας προϊόν σωστά μέσα από μια επαγγελματική φωτογράφιση. Θα πρέπει να προβληθούν μέσα από τις φωτογραφίες τα δωμάτια, όλοι τους οι χώροι και οι παροχές. Συχνά επαγγελματίες του τουρισμού, δεν φωτογραφίζουν σωστά το “προϊόν” τους. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα, να αδικούν την υπηρεσία τους και να υποβαθμίζουν την εικόνα τους. Στο χώρο του διαδικτύου και ειδικότερα, όταν πρόκειται για υπηρεσίες και όχι για προϊόν, η σωστή φωτογραφία για την ανάδειξη των υπηρεσιών είναι το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας. 

Σύστηματα κρατήσεων

Τα συστήματα κρατήσεων για τα ξενοδοχεία αποτελούν το σημαντικότερο βήμα για τις επιχείρησή σας, μετά την κατασκευή ιστοσελίδων. Ένα σύστημα κρατήσεων, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τις κρατήσεις σας, να εξοικονομείστε πολύτιμους πόρους, οικονομικούς και μη και το κυριότερο, να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη σας.  Μέσω της online εγκατάστασης ενός booking συστήματος, οι δυνητικοί σας πελάτες, θα μπορούν με ευκολία και σε ελάχιστο χρόνο να κλείσουν τη διαμονή τους, στη δική σας ξενοδοχειακή μονάδα. Το σημαντικότερο, όμως, όφελος είναι ότι, δε θα χρειάζεται να βασίζεστε σε πλατφόρμες, που θα σας ζητούν ποσοστά επί των κρατήσεων, που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας. Με άλλα λόγια, αναπτύσσετε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα και γίνεστε αυτόνομοι, αυξάνοντας έτσι την κερδοφορία σας.

Booking - Airbnb - Hotels.com

Αν πάλι θα σας ενδιαφέρει να γίνετε συνεργάτης της booking.com, της hotels.com ή διαθέτετε κάποιου είδους κατάλυμα, που είναι κατάλληλο για airbnb, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ενημερωθείτε κατάλληλα, πριν από αυτή την επιχειρηματική σας κίνηση. Στην ουσία, μέσω ένταξης σας σε κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα έχετε πλήρη έλεγχο των τιμών και της διαθεσιμότητάς σας και μπορείτε να προσφέρετε στους επισκέπτες σας μεγαλύτερη διαφάνεια, σχετικά με τους κανονισμούς τους καταλύματος, τις πολιτικές και τις συνολικές υπηρεσίες που προσφέρετε. Ο επισκέπτης πληρώνει την τιμή κράτησής του σε εσάς πριν ή μετά τη διαμονή του και οφείλεται να πληρώνετε ένα προκαθορισμένο ποσοστό προμήθειας για όλες τις επιβεβαιωμένες κρατήσεις, τις κρατήσεις με μη επιστρέψιμη τιμή και τις κρατήσεις με μερική επιστροφή των χρημάτων, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω των παραπάνω ξενοδοχειακών πλατφορμών.  

Αν πάλι διαθέτετε κάποιου είδους κατάλυμα που είναι κατάλληλο για airbnb τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
1) Κάντε σαφές ότι προσφέρετε ένα ιδιωτικό δωμάτιο
2) Αναφέρετε με σαφήνεια ποιος θα βρίσκεται στο κατάλυμα 
3) Υποδεχτείτε με ευγένεια τους επισκέπτες σας
4) Θέστε σαφείς και συγκεκριμένους κανόνες σπιτιού και διαμονής 
5) Δημιουργήστε αξέχαστες διαμονές στους επισκέπτες σας
6) Ρωτήστε εντυπώσεις ως feedback για την αυτοβελτίωσή σας

Δημιουργία Social Media λογαριασμών

Στη σημερινή εποχή, τα social media αποτελούν το πρώτο διαδικτυακό μέσο που χρησιμοποιούν οι πελάτες σας, όταν θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί σας. Για το λόγο αυτό, η ψηφιακή σας εικόνα και παρουσία στο χώρο του διαδικτύου παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή σας από τους υποψήφιους πελάτες σας. Με άλλα λόγια, το social media marketing θα βοηθήσει την ξενοδοχειακή σας μονάδα, να έχει μια σύγχρονη και άρτια εικόνα στα διάφορα social media (Facebook, Instagram, Linkedln, Twitter, Tik Tok, Pinterest κλπ.), προβάλλοντας με ελκυστικό τρόπο τις υπηρεσίες σας, αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία της επιχείρησής σας, με σκοπό την προσέλκυση νέων πελατών, από κάθε κανάλι προβολής.

Δημιουργία και διαχείριση λογαριασμών Tripadvisor - Google My Business

Πάρτε τη διαχείριση της σελίδας σας στα χέρια σας και εκμεταλλευτείτε αξιοποιήστε το Tripadvisor και το Google My Business, ως δύο πολύ καλά εργαλεία μάρκετινγκ για την ανάδειξη του ξενοδοχείου σας. Συμπληρώνοντας και ελέγχοντας όλες τις πληροφορίες της επιχείρησής σας, μπορείτε να προσελκύσετε ολοένα και περισσότερο κόσμο, αναρτώντας φωτογραφίες των υπηρεσιών σας και απαντώντας πάντα με ευγένεια στα σχόλια, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Με αυτόν τον τρόπο, βγάζετε προς τα έξω τη διαδραστικότητα σας, αλλά και την αξιοπιστία των υπηρεσιών σας, κάνοντας έτσι στους πελάτες σας πιο εύκολη τη διαδικασία να σας εμπιστευτούν. 

Social Media και Google Ads

Κάθε ξενοδοχείο θα πρέπει να προβάλλεται σωστά στις πλατφόρμες της Google και της Facebook. Το Social Media Advertising αναφέρεται στην πληρωμένη διαφήμιση στα διάφορα social media netwotks που αναφέραμε και πιο πάνω, με τη διαφορά όμως πως όλα τα δεδομένα της διαδικτυακής σας προβολής είναι μετρήσιμα. Διαφημίζοντας το ξενοδοχείο σας στις δύο αυτές πλατφόρμες έχετε πλήρη έλεγχο των καμπανιών σας, του budget σας, της απήχησής σας, των επισκέψεων της ιστοσελίδας σας και άλλα σημαντικά metrics. Το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι με αυτή τη στρατηγική διαφήμισης, η αξιολόγηση των ενεργειών γίνεται με βάση πραγματικά στατιστικά δεδομένα και υπάρχει η δυνατότητα εξατομικευμένης στόχευσης του κοινού, που μας ενδιαφέρει. 

Βελτιστοποίηση ξενοδοχείου στις μηχανές αναζήτησης

Σκεφτείτε ότι η πρώτη κίνηση που κάνει κάθε πελάτης σας πριν έρθει σε επαφή μαζί σας είναι να Googlaρει το όνομα του ξενοδοχείου σας ή την περιοχή σας. Είναι πολύ σημαντικό όταν κάποιος δυνητικός πελάτης ενδιαφέρεται να ψάξει ένα ξενοδοχείο για τις διακοπές του, εσείς να εμφανίζεστε πρώτος! Και δεν εννοούμε στις πληρωμένες διαφημίσεις, αλλά στα οργανικά αποτελέσματα της Google. Η τεχνική αυτή του Digital Marketing ονομάζεται SEO και αφορά τη βελτιστοποίηση των σελίδων της επιχείρησής σας, πάνω σε συγκεκριμένες λέξεις-φράσεις κλειδιά, που αναζητούν οι χρήστες. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει πολύ το κύρος και την αξιοπιστία της επιχείρησής σας, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι η Google θα σας δείχνει πρώτους, χωρίς να την πληρώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αντιληφθεί την ποιότητα της υπηρεσίας σας. Και κάτι τέτοιο εμπνέει εμπιστοσύνη στους πελάτες σας! 

Αν χρειάζεστε μια κατευθυντήρια γραμμή ή περεταίρω διευκρινήσεις για την ψηφιακή προβολή του ξενοδοχείου σας, η ομάδα της Cactus είναι πάντα πρόθυμη να σας βοηθήσει.  Μπορούμε, επίσης, να αναλάβουμε για εσάς digital marketing τεχνικές που χρειάζεστε, για να αναπτύξετε την ξενοδοχειακή σας μονάδα. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να δούμε, πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε!