Cactus Web

Επιλέγοντας τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά SEO για την επιχείρησή σας

κατάλληλες λέξεις-κλειδιά

Όποιος θέλει να αυξήσει την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό του και συνεπώς, την προβολή του, γνωρίζει ότι πρέπει να επιλέξει τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, προκειμένου να εμφανίζεται στα πρώτα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης, όπως π.χ. η Google. Πώς όμως να προχωρήσετε για να δημιουργήσετε τη μέγιστη δυνατή επισκεψιμότητα χάρη στις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά;

Σε αυτό το άρθρο σας δίνουμε 10 συμβουλές για το πώς να επιλέξετε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά που είναι η βάση της στρατηγικής SEO σας.

1. Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά Seo που ενδιαφέρουν τους πελάτες σας

Δεδομένου ότι ο απώτερος στόχος σας είναι να προσελκύσετε τους μελλοντικούς σας πελάτες στον ιστότοπό σας, είναι προφανώς σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τους όρους που ενδέχεται να πληκτρολογήσουν στη γραμμή αναζήτησης για να τοποθετηθείτε στις καλύτερες και πιο κατάλληλες λέξεις-κλειδιά SEO. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να έχετε καθορίσει καλά την persona σας, προκειμένου να φέρετε τις σωστές πληροφορίες στο σωστό άτομο και να δημιουργήσετε την υψηλότερη δυνατή ποιότητα επισκεψιμότητας. Επομένως, πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να μπείτε στη θέση του πελάτη σας και να αναρωτηθείτε: “Τι ψάχνει στις μηχανές αναζήτησης;” “Ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι όροι που θα εισάγει στη γραμμή αναζήτησης;” “Ποιες είναι οι απαντήσεις που θέλει να πάρει στα αποτελέσματα της αναζήτησης;”

Συχνά υπάρχει προκατάληψη ιδεών σχετικά με το πως να επιλέξετε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά. Είναι πολύ χρήσιμο να κάνετε ένα βήμα πίσω και να ρωτήσετε άλλους ανθρώπους τι θα χρησιμοποιούσαν ως λέξεις-κλειδιά για να αναζητήσουν τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας. Θα εκπλαγεί κανείς αν διαπιστώσει ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται δεν είναι αυτοί που νομίζαμε.

Επομένως, η έρευνα είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη στη στρατηγική SEO σας: Σκεφτείτε ποιον θέλετε να προσεγγίσετε και πού θέλετε να τον καθοδηγήσετε (υπηρεσία, συγκεκριμένο θέμα, λύση σε ένα πρόβλημα που μπορείτε να παρέχετε κ.λπ.).

2. Κοιτάξτε τι κάνουν οι ανταγωνιστές σας στη Google

Η ανάλυση του τι κάνουν οι ανταγωνιστές σας είναι ένας καλός τρόπος για να δείτε τι λειτουργεί ήδη στον τομέα σας, λέξεις-κλειδιά για τις οποίες υπάρχει ήδη μεγάλος ανταγωνισμός ή για τις οποίες υπάρχει μικρός ανταγωνισμός κ.λπ.
Η μελέτη των ανταγωνιστών σας, σας επιτρέπει να :

  • Αναλύστε τις λέξεις-κλειδιά SEO που χρησιμοποιούνται στις ετικέτες τίτλου και στο περιεχόμενο κειμένου των ανταγωνιστών σας.
  • Nα δείτε τα θέματα που καλύπτονται και σας δίνει ιδέες για το περιεχόμενο
  • Nα πάρετε έμπνευση για συνώνυμες λέξεις-κλειδιά SEO που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

3. Είμαι σε θέση να ανταγωνιστώ σε αυτές τις λέξεις-κλειδιά;

Ας είμαστε αισιόδοξοι, εξακολουθεί να είναι ακόμα δυνατό να ανταγωνιστείτε τους ανταγωνιστές σας σε όλες τις λέξεις-κλειδιά, αλλά δεν θα σας κρύψουμε ότι ανάλογα με τον ανταγωνισμό μπορεί να είναι ένα δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο έργο.

Το να επιλέγεις τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά σημαίνει επίσης ότι λαμβάνετε υπόψη τον ανταγωνισμό για τις λέξεις-κλειδιά και τον μηνιαίο όγκο αναζητήσεων. Λάβετε επίσης υπόψη ότι υπάρχουν εποχιακές παραλλαγές για ορισμένες λέξεις-κλειδιά και ότι ο όγκος αναζητήσεων μπορεί επομένως να αυξηθεί ή να μειωθεί σημαντικά από τον ένα μήνα στον άλλο. Όσο υψηλότερος είναι ο ανταγωνισμός, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να καταταχθείτε για τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά που έχετε επιλέξει.

Για να σας βοηθήσουμε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά SEO, υπάρχουν πολλά εργαλεία στη Google, συμπεριλαμβανομένων των δωρεάν SEO keyword generators. Να είστε προσεκτικοί όταν γράφετε το περιεχόμενό σας όταν έχετε τη λίστα με καθορισμένες λέξεις-κλειδιά. Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνετε τη λέξη-κλειδί σας πολύ συχνά!

Ακόμη χειρότερα, η Google το εγκρίνει και η χρήση αυτής της τεχνικής μπορεί να βλάψει τη φυσική σας αναφορά. Επομένως, απλώς και μόνο επειδή χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά SEO σας ελεύθερα στον ιστότοπό σας δεν εγγυάται ότι θα καταταχθείτε υψηλότερα από τους αντιπάλους σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η κατάχρηση μιας λέξης-κλειδί μπορεί να γίνει αντιληπτή από τη μηχανή αναζήτησης ως πληθωρισμός λέξεων-κλειδιών. Αυτή ήταν μια πολύ διαδεδομένη πρακτική, αλλά πλέον είναι αντιπαραγωγική, καθώς τιμωρείται από τη Google.

Οι λέξεις-κλειδιά σας σε μια σελίδα του ιστοτόπου σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετές φορές και η βέλτιστη ποσότητα ορίζεται με βάση την αναλογία μεταξύ του αριθμού των εμφανίσεων της λέξης-κλειδιού και του αριθμού των συνολικών λέξεων στη σελίδα. Επομένως, δεν υπάρχει σταθερό μέγιστο και όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του περιεχομένου σας.

Για να αποφύγετε τον πλεονασμό στη χρήση της λέξης-κλειδιού σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ποικίλο λεξιλόγιο χρησιμοποιώντας συνώνυμα της κύριας λέξης-κλειδιού σας και να εναλλάσσετε τη χρήση τους. Και τέλος, για να τοποθετηθείτε καλά έναντι των ανταγωνιστών σας, πρέπει απλώς να θέσετε σε εφαρμογή όλα τα σημεία που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

4. Αξιολογήστε την πιθανή επισκεψιμότητα για κάθε λέξη-κλειδί

Για να επιλέξετε τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, πρέπει να αναλύσετε την πιθανή επισκεψιμότητα κάθε λέξης-κλειδιού στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό είναι αρκετά εύκολο να γίνει χάρη στα εργαλεία που διατίθενται δωρεάν στο Internet. Για να μάθετε τον όγκο αναζήτησης για τη λέξη-κλειδί που έχετε επιλέξει, απλώς καταχωρίστε την στο Keyword Planner και ξεκινήστε την αναζήτηση.

Η στόχευση λέξεων-κλειδιών με υψηλό όγκο αναζητήσεων είναι προφανώς ενδιαφέρουσα για να δημιουργήσει δυνητικά μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά έχει τα μειονεκτήματά της. Αυτοί οι όροι έχουν συχνά σημαντικό ανταγωνισμό και επομένως είναι δύσκολο να καταταχθούν στην πρώτη σελίδα. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά η συνάφεια των επισκεπτών μπορεί να είναι περιορισμένη, επομένως η επισκεψιμότητά σας είναι γενικά λιγότερο κατάλληλη.

Σε πολλές περιπτώσεις, είναι επομένως πιο ενδιαφέρον να τοποθετείτε τον εαυτό σας σε μια λέξη-κλειδί που δημιουργεί λιγότερο όγκο αναζητήσεων αλλά με πιο στοχευμένη έρευνα. Αυτό ακριβώς θα δούμε στο επόμενο σημείο.

5. Οι καλύτερες λέξεις-κλειδιά SEO: the long tail

Για να ορίσετε μια λίστα με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά SEO και να τοποθετηθείτε στις πρώτες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης, συνιστάται να εργαστείτε σε λέξεις-κλειδιά long tail.

Σκεφτείτε λοιπόν στο στάδιο του καθορισμού των λέξεων-κλειδιών σας να πάτε από την πιο σφαιρική στην πιο ακριβή. Τι σημαίνει αυτό? Για να το απλοποιήσουμε, μπορούμε να πούμε, για παράδειγμα, ότι μια λέξη-κλειδί με τρεις λέξεις είναι πιο ακριβής από μια λέξη-κλειδί με μία μόνο λέξη.

Υπάρχουν λοιπόν διάφοροι τύποι λέξεων-κλειδιών:

  • Λέξεις-κλειδιά front-end: Είναι ιδιαίτερα περιζήτητες και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Παράδειγμα: “Smartphone”.
  • Ενδιάμεσες λέξεις-κλειδιά: Έχουν μέτρια αναζήτηση και υπάρχει μεσαίος ανταγωνισμός. Παράδειγμα: ” light smartphone”.
  • Λέξεις-κλειδιά Long tail: Δεν είναι πολύ δημοφιλείς και υπάρχει μικρός ανταγωνισμός. Παράδειγμα: “Smartphone light 6 inch screen”.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι λέξεις-κλειδιά long tail είναι πολύ πιο συγκεκριμένες και ακόμη και αν έχουν μικρότερο όγκο αναζήτησης, σας επιτρέπουν να προσεγγίσετε έναν στόχο με υψηλότερη και πιο ακριβή αναζήτηση και επομένως, με πραγματικό ενδιαφέρον για το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Με άλλα λόγια, έχετε περισσότερες πιθανότητες να ικανοποιήσετε την ανάγκη ενός χρήστη και, συνεπώς, να κάνετε μετατροπές.

Συνιστούμε, επομένως, να διαφοροποιείτε τη χρήση διαφορετικών λέξεων-κλειδιών: λέξεις-κλειδιά front-end, ενδιάμεσες λέξεις-κλειδιά, λέξεις-κλειδιά long tail.

Η εστίαση μόνο σε λέξεις-κλειδιά front-end μπορεί να μην αποφέρει πολλά αποτελέσματα, επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο να τοποθετηθείτε πρώτοι. Επομένως, μην ξεχνάτε να προσθέσετε τις λέξεις-κλειδιά long tail στη στρατηγική SEO σας.

6. Επιλέξτε τις κύριες λέξεις-κλειδιά SEO

Στη στρατηγική σας και επομένως, στην επιλογή των λέξεων-κλειδιών SEO σας, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη ένα πράγμα: μία κύρια λέξη-κλειδί ανά σελίδα.

Αυτός είναι ο βασικός κανόνας στο SEO. Στη συνέχεια, ορίζετε δευτερεύουσες λέξεις-κλειδιά που θα συμπληρώσουν τη λίστα λέξεων-κλειδιών σας. Η κύρια λέξη-κλειδί, ονομάζεται επίσης “focus λέξη-κλειδί”. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας, καθώς και όλα τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.

Λάβετε υπόψη ότι είναι προτιμότερο η κύρια λέξη-κλειδί μιας σελίδας να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά σε ολόκληρο τον ιστότοπο (αυτό δεν ισχύει για τις δευτερεύουσες λέξεις-κλειδιά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν).

Αυτό επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα της επιλογής της σωστής κύριας λέξης-κλειδί και της επιλογής μιας συγκεκριμένης λέξης-κλειδί για να αποφύγετε τη διπλή χρήση της στον ιστότοπό σας.

7. Επιλέξτε δευτερεύουσες λέξεις-κλειδιά

Ο καθορισμός δευτερευουσών λέξεων-κλειδιών επιτρέπει να διευκρινίσετε στη μηχανή αναζήτησης τα θέματα που καλύπτονται και να ενισχύσετε την κύρια λέξη-κλειδί σας. Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε αρκετές δευτερεύουσες λέξεις-κλειδιά στον ιστότοπό σας για να ενισχύσετε τη φυσική σας αναφορά.

Εφόσον έχετε δημιουργήσει έναν κατάλογο λέξεων-κλειδιών, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε αυτόν τον κατάλογο και να προσθέσετε τις άλλες λέξεις-κλειδιά που αναφέρονται σε αυτόν.

8. Καταλαβαίνει η Google τη λέξη-κλειδί σας;

Δώστε προσοχή στις πολλαπλές σημασίες της λέξης-κλειδιού σας. Η Google μπορεί να παρεξηγήσει τη σημασία της λέξης-κλειδιού σας εάν έχει περισσότερες από μία.

Και πάλι, όσο περισσότερες πληροφορίες δίνετε στη Google, τόσο περισσότερο περιορίζετε τον κίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιο. Και πάλι, αυτό αποδυκνύει τη σπουδαιότητα των λέξεων-κλειδιών long tail ή της χρήσης συνωνύμων, όπου είναι απαραίτητο.

Εξ ορισμού, όταν δεν είστε σίγουροι αν η λέξη-κλειδί σας είναι κατανοητή από τις μηχανές αναζήτησης, εξετάστε το ενδεχόμενο να την προσαρμόσετε αναλόγως.

9. Κορυφαία 3 δωρεάν εργαλεία για την ανάλυση των λέξεων-κλειδιών και του ανταγωνισμού τους

Υπάρχουν φυσικά πολλά διαθέσιμα εργαλεία για να σας καθοδηγήσουν στη στρατηγική SEO σας: ανάλυση ανταγωνιστών, ανάλυση λέξεων-κλειδιών, ανάλυση backlink κ.λπ.

Τα περισσότερα από αυτά, όταν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλο το φάσμα των λειτουργιών, γίνονται με χρέωση, αλλά μπορείτε να βρείτε εδώ 3 δωρεάν εργαλεία για να αναλύσετε τον ανταγωνισμό λέξεων-κλειδιών SEO:

Google Keyword Planner

ezgif.com gif maker 1 - Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Ένα εργαλείο που μπορείτε να βρείτε στο Google Ads και το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία όπως ο όγκος αναζήτησης, οι τάσεις, το CPC κ.λπ.

Google Trends

Screen Shot 2018 05 13 at 8.50.32 PM.max 1500x1500 1 - Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Το εργαλείο της Google για τη στόχευση των τάσεων στη μηχανή αναζήτησης

Keyword Surfer

ezgif.com gif maker 2 - Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Δωρεάν επέκταση του Google Chrome που δείχνει τον εκτιμώμενο παγκόσμιο και μηνιαίο όγκο αναζήτησης και πολλές άλλες πληροφορίες

10. Αναλύστε τα αποτελέσματα SEO σας

Η υιοθέτηση μιας στρατηγικής SEO και η ‘βουτιά’ στις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά SEO είναι καλή, αλλά η ανάλυση των αποτελεσμάτων που λαμβάνονται στη συνέχεια είναι ακόμη καλύτερη!

Η είσοδος στο SEO χωρίς συνεχή ανάλυση δεν είναι πολύ χρήσιμη και μπορεί να είναι σχεδόν χάσιμο χρόνου. Το SEO στο σύνολό του και στην προκειμένη περίπτωση οι λέξεις με τις περισσότερες αναζητήσεις στη Google εξελίσσονται συνεχώς και η ανάλυσή σας, σας επιτρέπει να εντοπίσετε τις τάσεις αρνητικής ή θετικής τοποθέτησης της ιστοσελίδας σας.

Υπάρχουν διάφορα δωρεάν εργαλεία που είναι διαθέσιμα για να αναλύσουν την κατάστασή σας και να σας βοηθήσουν να λάβετε αποφάσεις που ενισχύουν την προβολή σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Google Analytics για να αναλύσετε την εισερχόμενη επισκεψιμότητα και τις πηγές της και να έχετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδρομή και τις ενέργειες που πραγματοποιούν οι χρήστες του Διαδικτύου σύμφωνα με την ίδια πηγή. Και το Google Search Console αποδεικνύεται επίσης μια ενδιαφέρουσα πλατφόρμα για τον εντοπισμό των όρων που χρησιμοποιούνται από τους χρήστες του Διαδικτύου και δημιουργούν εντυπώσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αυτά τα δύο εργαλεία σας επιτρέπουν να κατανοήσετε καλύτερα την πρόθεση αναζήτησης και να προσαρμόσετε τη στρατηγική SEO σας ώστε να τοποθετηθείτε στις καλύτερες λέξεις-κλειδιά SEO.

Χρειάζεστε βοήθεια για την εύρεση των κατάλληλων λέξεων-κλειδιών SEO;

Η ανάλυση με τα παραπάνω εργαλεία απαιτεί ορισμένη τεχνογνωσία. Πράγματι, υπάρχουν πολλά στοιχεία και πληροφορίες, αλλά πρέπει να γνωρίζετε τι να αναλύσετε για να εφαρμόσετε ενέργειες που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην προβολή σας. Γι’ αυτό το λόγο η Cactus είναι στη διάθεση σας, να σας προτείνει τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά για την στρατηγική SEO της επιχείρησή σας αλλά και να σας βοηθήσει να αναλύσετε τα αποτελέσματά σας.

Πηγή: bit.ly/3hVeQdn