Cactus Web

Διαφημίσεις VS Influencers: Που να επενδύσω;

shutterstock 1396425164 - Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Η σημερινή σύγκριση μεταξύ των στρατηγικών διαφήμισης με Facebook Ads και Google Ads έναντι των στρατηγικών που βασίζονται στην προβολή μέσω Influencers, είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που προβληματίζουν τις επιχειρήσεις. Είναι καλύτερο να παραμείνετε σε συμβατικές πλατφόρμες διαφήμισης (Google Ads, Meta Ads) και να εξερευνήσετε άγνωστες ευκαιρίες σε αυτές ή μήπως οι influencers του Instagram έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερη δύναμη από τις διαφημίσεις; Μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου, θα έχετε μια σαφή εικόνα για το πώς τοποθετείται η μία πλευρά σε σχέση με την άλλη.

Στη συνέχεια του άρθρου θα συγκρίνουμε τις διαφημίσεις στο Facebook, στο Instagram, κ.λπ., και το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από influencers σε Blogs, YouTube, Instagram, Facebook και άλλους λογαριασμούς ως προς την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Στο τέλος, θα βγάλουμε συμπεράσματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τα μελλοντικά σχέδια και τη στρατηγική marketing της επιχείρησής σας.

Διαφημίσεις VS Influencers: Μοιράζονται μια παρόμοια αποστολή

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε τη σύγκριση, διαφημίσεις vs influencers είναι να κατανοήσετε ότι έχουν τον ίδιο σκοπό, αλλά προσπαθούν να τον κατακτήσουν με διαφορετικούς τρόπους και μέσα. Τόσο οι ψηφιακές διαφημίσεις (Google & Meta Ads) όσο και οι influencers οφείλουν τη διαφημιστική τους κυριαρχία σε ένα και μόνο πράγμα: Τη σύνδεση στο διαδίκτυο. 

Και οι δύο τύποι διαφημιστικού περιεχομένου ταιριάζουν τα brands στο σωστό κοινό τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι επιχειρήσεις κερδίζουν καλύτερες πωλήσεις, υψηλότερη αναγνωρισιμότητα και μεγαλύτερη αφοσίωση του brand. Οι διαφορές βρίσκονται στον αντίκτυπο, την προσέγγιση και την ποιότητα της σύνδεσης. Στην προσπάθειά μας να συγκρίνουμε τις διαφημίσεις vs influencers, θα βάλουμε όλες αυτές τις πτυχές σε ισορροπία.

1. Ένα μέσο για έναν σκοπό – Πώς φτάνουν σε δυνητικούς πελάτες;

Το ψηφιακό marketing, είτε πρόκειται για Facebook, Instagram, Google ή YouTube, οι marketers πρέπει να σκεφτούν ολόκληρη τη στρατηγική μόνοι τους. Στη συνέχεια, ένα ολοκληρωμένο σύνολο ρυθμίσεων κοινού καθορίζει τις ομάδες χρηστών για τις οποίες ενεργοποιούνται τέτοιες διαφημίσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Οι ειδικοί του marketing πρέπει να παραμένουν πάντα ενημερωμένοι για τους διαρκώς μεταβαλλόμενους αλγόριθμους. Το Facebook είναι γνωστό σε όλο τον ιστό για τις συνεχείς προσπάθειές του στην εξέλιξη της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων.

Για παράδειγμα, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές αναρτήσεις που ανταγωνίζονται για να εμφανιστούν στις ειδήσεις, οι αλγόριθμοι επιλέγουν σε ποια είδη θα δώσουν προτεραιότητα. Πρόσφατα, αυτό σήμαινε μεγαλύτερη έκθεση για τους ακόλουθους και λιγότερο χρόνο εμφάνισης για τα brands. Ως εκ τούτου, οι marketers πρέπει να αντιμετωπίζουν περιοδικά αυτές τις αυξομειώσεις της εμβέλειας και να είναι σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο.

διαφημίσεις vs influencers

Influencers: Η συνεργασία με influencers θα κερδίσει την έκθεση των brands σε μία κοινότητα τη φορά. Με κάθε ενεργοποιημένη ανάρτηση, το brand γίνεται ορατό στο κοινό του influencer οργανικά.

Οι αλγόριθμοι στις περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ευνοούν τις αναρτήσεις που προέρχονται από λογαριασμούς με υψηλά ποσοστά αφοσίωσης. Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι οι influencers με τους οποίους έχετε συνεργαστεί έχουν ισχυρή σύνδεση με το κοινό τους, οι αναρτήσεις σας με χορηγία μπορούν να έχουν απίστευτη απήχηση.

Επιπλέον, η ομάδα ακολούθων που συγκεντρώνει κάθε δημιουργός περιεχομένου είναι εξαιρετικά στοχευμένη. Με άλλα λόγια, μια ανάρτηση θα φτάσει στα σωστά άτομα κάθε φορά.

2. Εξέταση Αποτελεσμάτων – Αναλύσεις

Διαφημίσεις: Όλες οι πλατφόρμες που παρέχουν υπηρεσίες διαφήμισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης επωφελούνται από το να υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθώς οι παραδοσιακές πλατφόρμες διαφημίσεων λαμβάνουν εκθετική ανάπτυξη, οι webmasters είχαν χρόνο να τελειοποιήσουν τα ολοκληρωμένα εργαλεία ανάλυσης για τους διαφημιστές.

Επομένως, οι marketers μπορούν να αξιολογήσουν την απόδοση της παραδοσιακής καμπάνιας σε δευτερόλεπτα. Είναι εύκολο να δημιουργήσετε μια ψηφιακή καμπάνια και είναι εύκολο να την κλιμακώσετε. Από αυτή την άποψη, η μάχη διαφημίσεις vs influencers γέρνει σαφώς τη ζυγαριά υπέρ του πρώτου.

Influencers: Με βάση μελέτες περιπτώσεων, οι καμπάνιες influencer δημιουργούν 11 φορές μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης από οποιοδήποτε άλλο κανάλι ψηφιακής διαφήμισης. Ωστόσο μια μεγάλη πρόκληση είναι η μέτρηση κάθε διακύμανσης ξεχωριστά και σε καθημερινή βάση.

3. Προσωρινό ή διαρκές – Πόσο μεγάλης διάρκειας είναι οι διαφημίσεις και το περιεχόμενο που προωθείται;

Διαφημίσεις: Τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα για αυτό το κεφάλαιο. Οι ψηφιακές διαφημίσεις διατηρούνται όσο το επιτρέπει ο προϋπολογισμός, και όταν αυτός εξαντληθεί, σταματούν να εκτελούνται και όλη η απόδοση διακόπτεται.

Influencers: Μόλις η προωθούμενη ανάρτηση πραγματοποιηθεί, δεν θα χαθεί ποτέ ξανά. Σε αυτό το στάδιο της σύγκρισης διαφημίσεις vs influencers, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είναι αρκετά σημαντικό όμως να αναφέρουμε τη συχνότητα χρήσης ενός influencer για την προώθηση της επιχείρησής σας. Οσο πιο συχνά ανεβάζει ο δημιουργός περιεχομένου ποιοτικό περιεχόμενο για το brands σας τόσο τα αποτελέσματα θα είναι πιο ενθαρρυντικά και ικανοποιητικά.

Προκειμένου να διατηρήσουν την ποιότητα του περιεχομένου τους, οι δημιουργοί θα δημοσιεύουν πρωτότυπο περιεχόμενο ακόμη και όταν συνεργάζονται με διάφορα brands. Με αυτόν τον τρόπο, ο επίσημος ιστότοπος της εταιρείας θα λαμβάνει αυθεντική δυναμική PR και ποιοτικά backlinks.

Αυτό είναι μια μεγάλη νίκη για τις στρατηγικές SEO. Όσο περισσότεροι αξιόπιστοι σύνδεσμοι μιλούν για μια σελίδα, τόσο καλύτερα θα την τοποθετήσει η Google στην κατάταξή της. Ο αριθμός των blogs και των ιστότοπων που αναφέρονται σε ένα brand υποδηλώνει πόσο αξιόπιστος είναι ο συγκεκριμένος σύνδεσμος. Πρόκειται για ένα είδος εγγενούς διαφήμισης που ικανοποιεί τόσο τους χρήστες όσο και τους διαφημιστές.

4. Μετρήσεις εμπιστοσύνης – Πώς νιώθουν οι καταναλωτές για τις διαφημίσεις vs influencers;

Διαφημίσεις: Δεν έχει σημασία πόσο βολικά έχουν γίνει τα ψηφιακά κανάλια μάρκετινγκ για τους marketers, οι καταναλωτές είναι αυτοί που έχουν τον τελευταίο λόγο. Η αλληλεπίδρασή τους με τις ψηφιακές διαφημίσεις έχει γίνει όλο και πιο αδύναμη σε σημείο που το φαινόμενο αυτό πήρε το δικό του όνομα: ad blindness.

Τα banner και οι διαφημίσεις είναι γνωστά για την ενοχλητική συμπεριφορά τους, η οποία καταστρέφει την διαδυκτιακή εμπειρία του χρήστη στο διαδίκτυο. Το 2013, η Infolinks δημοσίευσε μια μελέτη σε σχέση με το banner blindness και ανακάλυψε ότι οι χρήστες τείνουν να αγνοούν περίπου το 86% των διαφημίσεων. Αυτό δείχνει ότι οι καταναλωτές άρχισαν να αμφισβητούν την αξιοπιστία των διαφημίσεων.

Influencers: Oι προωθημένες αναρτήσεις στο Instagram, το YouTube, στα blogs και το Facebook αποτελούν μέρος του συστήματος. Οι καμπάνιες Influencer είναι οργανικές, εμφανίζονται στις ροές των χρηστών φυσικά και μοιάζουν περισσότερο με σύσταση παρά με προώθηση.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οι αναρτήσεις των influencers δημιουργούν εμπιστοσύνη στους πελάτες σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τα Google και Meta ads. Ως αποτέλεσμα της μάχης διαφημίσεις vs influencers, οι καταναλωτές εμπιστεύονται περισσότερο τους influencers παρά τις ψηφιακές διαφημίσεις.

5. Ο ανταγωνισμός παραμονεύει – Υπάρχει αγώνας δρόμου για τις διαφημίσεις και τους Influencers;

shutterstock 1816348373 - Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διαφημίσεις: Η ψηφιακή διαφήμιση ανταγωνίζεται όλο και περισσότερο για την προσοχή. Με τον μεγάλο όγκο περιεχομένου και τη μειωμένη προσοχή των χρηστών, οι διαφημιστές πρέπει να ανεβάσουν την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεών τους στο 100%. Υπάρχει τεράστια πίεση για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να δημιουργούν εξαιρετικές καμπάνιες κάθε φορά.

Influencers: Κάθε φορά που τα brands επιτρέπουν στους influencers να δημιουργήσουν τη δική τους διαφημιστική ιδέα, η κόπωση των διαφημίσεων είναι σχεδόν μηδενική. Οι κάτοχοι λογαριασμών είναι οι μόνοι που ξέρουν πώς να αλληλεπιδρούν με το κοινό τους. Η τεχνογνωσία τους και το καλλιτεχνικό τους όραμα, το οποίο το κοινό τους έχει ήδη αναγνωρίσει, προσδίδουν σε μια χορηγούμενη ανάρτηση αυθεντικότητα και διακριτικότητα.

Ως εκ τούτου, μια εταιρεία έχει τη σπάνια ευκαιρία να τοποθετήσει τον εαυτό της, στη μέση μιας μεγάλης κοινότητας-στόχου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η λαμπερή στιγμή τους είναι αξιομνημόνευτη και ενισχύει την αναγνωρισιμότητα της μάρκας.

6. Μέτρηση των αποτελεσμάτων – Πόσο αντίκτυπο μπορούν να δουν οι διαφημιστές;

financial team analyzing sales desk with reports folders charts - Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διαφημίσεις: Οι επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν την απόδοση των πληρωμένων διαφημίσεών τους αρκετά εύκολα. Έχουν στη διάθεσή τους δύο σημαντικά εργαλεία παρακολούθησης που τυχαίνει να είναι και δωρεάν: Το Google Analytics και τα κοινωνικά ταμπλό τους (Facebook Ads, Instagram Ads, Google Ads κ.λπ.).

Έχοντας αυτά τα δύο στο πλευρό τους, ο καθένας μπορεί να μετρήσει brand awareness, reach, traffic, engagement, views, lead generation, conversions, website sessions, bounce rates και πολλά άλλα. Αυτές οι δύο είναι εξαντλητικές λύσεις που μπορούν να εντοπίσουν κάθε αποτέλεσμα που παράγουν οι διαφημίσεις σας.

Influencers: Σε αντίθεση με τις πληρωμένες διαφημίσεις, αυτός ο κλάδος δεν παρέχει μια σαφή εικόνα για το πώς αποδίδουν οι συνεργασίες με τους influencers. Οι επιχειρήσεις επιτυγχάνουν οργανικά αποτελέσματα μόνο όταν συνεργάζονται με influencers, αλλά αυτά δεν μπορούν να εντοπιστούν τόσο εύκολα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία αυτόνομη πλατφόρμα ανάλυσης που να μπορεί να διαχειριστεί τα αποτελέσματα του influencer marketing. Ως εκ τούτου, οι marketers αναγκάζονται να εντοπίζουν αριθμούς για KPIs και να τους εισάγουν χειροκίνητα στις αναφορές τους. Τα likes, τα σχόλια, το reach, τα impressions, η ποιότητα του κοινού και άλλες μετρήσεις είναι κομμάτια παζλ που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλες τις κοινωνικές πλατφόρμες.

Βασικά σημεία που πρέπει να κρατήσεις

Τι μπορούμε να μάθουμε από τη σύγκριση διαφημίσεις vs influencers;

Οι influencers:

  • Είναι οι νέες διασημότητες που μπορούν να δημιουργήσουν αυθεντικό περιεχόμενο
  • Μπορούν να κερδίσουν υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης από το κοινό τους
  • Ο τρόπος που προωθούν τα προϊόντα τους είναι οργανικός, μη παρεμβατικός και διασκεδαστικός

Αντίθετα, οι ψηφιακές διαφημίσεις:

  • Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη στόχευση κάθε κίνησης που κάνουν
  • Ποσοστά κλικ, ROI, έσοδα, αριθμός πωλήσεων – τα πάντα παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο
  • Οι επιχειρήσεις μαθαίνουν γρήγορα πώς αποδίδουν οι προσπάθειες μάρκετινγκ που καταβάλλουν
  • Η ψηφιακή διαφήμιση μπορεί να προσεγγίσει νέα ακροατήρια, στα οποία οι influencers δεν έχουν πρόσβαση

Συμπέρασμα

Η σύγκριση διαφημίσεις vs influencers ρίχνει φως σε μια ξεχωριστή αλλαγή στον τομέα του μάρκετινγκ. Καθώς οι καταναλωτές καθιστούν σαφές ότι επιθυμούν να ταυτίζονται περισσότερο με τα αγαπημένα τους brands, η ψηφιακή διαφήμιση αγκαλιάζει την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα. Το να έχετε στο πλευρό σας αξιόπιστους influencers βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρηματικοί αριθμοί δείχνουν ότι το ψηφιακό μάρκετινγκ απέχει πολύ από το να συναντήσει το τέλος του. Οι διαφημίσεις στο Facebook, οι διαφημίσεις της Google, οι διαφημίσεις στο Instagram δείχνουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή απόδοση επένδυσης για να διατηρήσουν τις εταιρείες σε ανάπτυξη.

Το influencer μάρκετινγκ προσθέτει μια εντελώς νέα διάσταση στις στρατηγικές διαφήμισης, καθιστώντας πιο εύκολο για τους καταναλωτές να συνδεθούν μαζί τους. Τα brands που δεν συνεργάζονται ακόμη με τους influencers χάνουν μια μεγάλη ευκαιρία.

Συνολικά, το βέλτιστο αποτέλεσμα απαιτεί ένα μείγμα ψηφιακών διαφημίσεων και influencers. Κάθε μία από αυτές συνοδεύεται από πλήθος μοναδικών πλεονεκτημάτων και μαζί αντισταθμίζουν τις ελλείψεις της άλλης. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Μια μονομερής στρατηγική μάρκετινγκ δεν είναι πλέον αρκετή.

Θέλετε να εξερευνήσετε και να μάθετε περισσότερα; Η ομάδα της Cactus είναι στη διάθεσή σας, να συζητήσει και να σας προτείνει ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός για εσάς.

Πηγή: https://flaminjoy.com