Cactus Web

Business Consultant: ποιος είναι ο ρόλος του

Η πρόσληψη ενός business consultant μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την απόδοσή τους και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να πετύχουν.

  1. Ο business consultant βοηθά τις εταιρείες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις, να αυξήσουν τα έσοδα ή ακόμη και να αναπτυχθούν.
  2. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο business consultant έχει εμπειρία και προϋπηρεσία με εταιρείες σαν τη δική σας.
  3. Ο business consultant ενδέχεται να χρεώνει είτε ανά έργο είτε ανά ώρα, ή ακόμη να απασχολεί καθημερινά ή μηνιαία κι άλλα άτομα.

Ο business consultant παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Αναλύει τη δομή των επιχειρήσεων και δημιουργεί λύσεις, ενώ βοηθά, επίσης, τις εταιρείες να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι επιχειρηματίες πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο πρόσληψης ενός business consultant όταν χρειάζονται βοήθεια ή μια αναθεώρηση σχετικά με την πορεία τους.

σύμβουλοι επιχειρήσεων - business consultant

Τι κάνει ένας business consultant;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρηματίες πρέπει να εξετάσουν την πρόσληψη ενός συμβούλου, καθώς προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  1. Παροχή εμπειρογνωμοσύνης για μια συγκεκριμένη αγορά
  2. Προσδιορισμό προβλημάτων
  3. Συμπλήρωση υπάρχοντος προσωπικού
  4. Προτάσεις αλλαγής
  5. Αντικειμενικότητα
  6. Εκπαίδευση υπαλλήλων
  7. Δημιουργία νέας επιχείρησης
  8. Επιρροή άλλων ανθρώπων, όπως εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων

Το πρώτο βήμα για οποιονδήποτε business consultant είναι η φάση ανακάλυψης, όπου ο στόχος είναι να μάθει την επιχείρηση του πελάτη. Ένας καλός σύμβουλος επιχειρήσεων παίρνει το χρόνο του να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για την επιχείρηση από τον ιδιοκτήτη μέχρι και τους υπαλλήλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περιήγηση στην εγκατάσταση, συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο και τους υπαλλήλους και ανάλυση των οικονομικών κινήσεων της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο σύμβουλος θα εντοπίσει την αποστολή της εταιρείας και ποιες λειτουργίες είναι σε καλό δρόμο.

Μόλις ο business consultant αναπτύξει μια εις βάθος εικόνα της εταιρείας, τότε ξεκινά η φάση αξιολόγησης, όπου ο στόχος είναι να προσδιοριστεί πού απαιτείται αλλαγή. Αυτή η φάση περιλαμβάνει τον εντοπισμό των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών της εταιρείας, καθώς και τα τρέχοντα προβλήματα. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα που έχουν ήδη εντοπίσει τα στελέχη της επιχείρησης, καθώς και νέα προβλήματα που ανακαλύπτει ο business consultant. Θα εντοπίσει, επίσης, ευκαιρίες για ανάπτυξη της επιχείρησης, αύξηση των κερδών και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της.

Εκτός από τον εντοπισμό αυτών των προβλημάτων, ένας business consultant αναπτύσσει λύσεις για αξιοποίηση ευκαιριών. Ίσως η επιχείρηση να έχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό τμήμα πωλήσεων, αλλά ένα αδύναμο τμήμα μάρκετινγκ. Αυτή είναι μια ευκαιρία για την επιχείρηση να αυξήσει τους πόρους μάρκετινγκ και να αξιοποιήσει το προσωπικό πωλήσεων. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, είναι σημαντικό για τον business consultant και τους υπαλλήλους της επιχείρησης να διατηρούν ανοιχτές, σαφείς επαφές.

Εποικοδομητική κριτική

Είναι σημαντικό για έναν επιχειρηματία σε αυτό το στάδιο να λάβει τις συμβουλές του business consultant ως εποικοδομητική κριτική. Ο επιχειρηματίας δεν πρέπει να παίρνει αυτήν την κριτική προσωπικά, καθώς ο business consultant είναι αντικειμενικός και ευθύβολος. Ο επιχειρηματίας μπορεί να είναι προσωπικά δέμενος με την επιχείρηση, κάτι που μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στη θετική αλλαγή και ανάπτυξη της επιχείρησης. Ο σύμβουλος παρέχει τα σχόλια του στον επιχειρηματία, ο οποίος με τη σειρά του τα εξετάζει και τα αναθεωρεί, όπου απαιτείται.

Μόλις ο επιχειρηματίας και ο business consultant συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο, ο δεύτερος θα πρέπει να εισέλθει στην τρίτη φάση της συμβουλευτικής συνεδρίας. Αυτή είναι η φάση αναδιάρθρωσης ή εφαρμογής του σχεδίου. Σε αυτή τη φάση, ο business consultant βασίζεται σε επενδυτικά αγαθά και εξαλείφει τις υπάρχουσες υποχρεώσεις. Παρακολουθεί, επίσης, την πρόοδο του σχεδίου και το προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες.

Πώς να βρείτε έναν business consultant;

Η εύρεση του κατάλληλου business consultant μπορεί να είναι το πιο δύσκολο μέρος για τον επιχειρηματία. Θα πρέπει να είναι ένα άτομο με πάθος για τη δουλειά του, κίνητρο για επιτυχία και τάση για οργάνωση. Είναι σημαντικό να έχει εμπειρία στον κλάδο σας ή εμπειρία με τα είδη προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχείρησή σας. Επίσης, βεβαιωθείτε πως αποτελεί πρόταση και άλλων επιχειρηματιών.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι ο business consultant διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο σας. Θα πρέπει να ελέγξετε την εγγυρότητά του. Αναζητήστε καλά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες του. Είναι καλό να ζητήσετε παραδείγματα προηγούμενων επιτυχιών και να μιλήσετε με αυτές τις επιχειρήσεις.

Ποιο είναι το τυπικό υπόβαθρο ενός business consultant;

Το σωστό υπόβαθρο για τον business consultant που επιλέγετε εξαρτάται από τη βιομηχανία και τις ανάγκες σας. Το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των Η.Π.Α. σημειώνει ότι οι σύμβουλοι επιχειρήσεων μπορούν να είναι διοικητικοί (επιχειρηματικοί), επιστημονικοί ή τεχνικοί. Πέρα των εξειδικευμένων αναγκών, οι επιχειρήσεις συνεργάζονται συνήθως με συμβούλους όταν θέλουν να βελτιώσουν την ικανοποίηση των πελατών ή το ηθικό των εργαζομένων.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του συμβούλου με τον οποίο θα συνεργαστείτε, η προϋπηρεσία και το ιστορικό του είναι πολύ σημαντικό. Σας βοηθά να κατανοήσετε πόσο ικανός είναι να βελτιώσει την επιχείρησή σας. Δείτε τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την εξέταση πιθανού business consultant:

  • Έχει εμπειρία; Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στον επιχειρηματικό κόσμο. Εάν κάποιος βγήκε απευθείας από το πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας τον εαυτό του ως σύμβουλο, ξέρει πραγματικά τίποτα περισσότερο από εσάς; Εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε έναν business consultant που διαθέτει ή διευθύνει μικρές επιχειρήσεις ή τμήματα.
  • Έχει ισχύ η εμπειρία τους; Ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακός, αλλά μπορεί να μετατρέψει το εστιατόριό σας σε μια κερδοφόρα επιχείρηση; Ίσως, αλλά επίσης ένας πρώην ιδιοκτήτης εστιατορίου μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την επιχείρησή σας. Αναζητήστε έναν business consultant που έχει εργαστεί στη βιομηχανία σας και με επιχειρήσεις που ταιριάζουν με το δικό σας στυλ, μέγεθος, ανάγκες και στόχους.
  • Ποιο είναι το ιστορικό τους με τη συμβουλευτική επιχειρήσεων; Δε θέλετε απλώς έναν business consultant που έχει τη σωστή εμπειρία. Θέλετε έναν business consultant που έχει επιτύχει με επιχειρήσεις όπως η δική σας. Ζητήστε ένα portfolio ή μια λίστα επιχείρησεων για τις οποίες έχει εργαστεί. Αναζητήστε έναν business consultant που έχει βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κι εσείς. Επικοινωνήστε με αυτές τις εταιρείες για να μάθετε εάν ήταν ικανοποιημένοι με τις υπηρεσίες του.

Πόσο χρεώνουν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων;

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων δε χρεώνουν πάντα με την ώρα. Προφανώς, το μέγεθος, το εύρος και η διάρκεια του έργου καθορίζουν το κόστος. Σύμφωνα με μια μελέτη αμοιβών συμβούλων επιχειρήσεων από την Consulting Success, ακολουθούν μερικές δημοφιλείς μέθοδοι αμοιβών και τα ποσοστά των συμβούλων που τις ακολουθούν:

  • Ανά έργο – 34,2%
  • Ωριαίος – 27,3%
  • Μηνιαίος – 15,1%
  • Ημερησίος – 14,1%
  • Άλλο – 9,3%

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι ένα κόστος, αλλά τα σχόλιά τους και ο προγραμματισμός τους μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των κερδών της επιχείρησης, ενώ εξαλείφουν τα προβλήματα και εντοπίζουν ευκαιρίες για να διασφαλίσουν τη μελλοντική επιτυχία σας. Είναι απαραίτητοι για μια επιχείρηση που θέλει να διαπρέψει και να αναδειχθεί ανάμεσα από τον ανταγωνισμό. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη συμβολή ενός business consultant μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πηγή: businessnewsdaily