Cactus Web

Το Facebook επενδύει πάνω από 500 εκατ. δολάρια στην απόκτηση εταιρίας ώστε να σας επιτρέπει να ελέγχετε τους υπολογιστές με το μυαλό σας.

Έλεγχος στους υπολογιστές από το μυαλό σας

Το Facebook αποκτά τον κατασκευαστή ενός «ηλεκτρονικού βραχιολιού» που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μοιράζονται τις φωτογραφίες που επιθυμούν στα μέσα κοινωνικής τους δικτύωσης και με ένα κλικ στον υπολογιστή τους να εκτελούν υπολογιστικές ενέργειες απλά και μόνο με τη σκέψη.

Facebook & CTRL-labs

Το Facebook δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει εργαστήρια CTRL, με μια πρωτοποριακή μέθοδο στον αναδυόμενο τομέα της «υπολογιστικής του εγκεφάλου», με άγνωστο το ποσό επένδυσης. Ένα άρθρο στο Bloomberg ανέφερε ότι το Facebook πλήρωσε κάπου μεταξύ 500 εκατομμυρίων δολαρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εταιρία, αναφέροντας ανώνυμες πηγές.

«Το όραμα του έργου αυτού είναι ένα βραχιολάκι που επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν τις συσκευές τους ως μια φυσική επέκταση της κίνησης», έγραψε στο blog του ο Andrew Bosworth όπου ανακοίνωσε την συμφωνία τη Δευτέρα.

Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το Facebook στην φιλοδοξία του να αναπτύξει την τεχνολογία πληροφορικής του εγκεφάλου, σχεδόν τρία χρόνια μετά των προσπαθειών στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών.

Ενώ το βραχιολάκι CTRL εξακολουθεί να είναι ένα πρωτότυπο και τουλάχιστον αρκετά χρόνια μακριά από την υλοποίηση του, το Facebook δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα παρόλο που η βασική του επιχείρηση της κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει έντονη επιθεώρηση από τους κυβερνητικούς ρυθμιστές και μερικούς καταναλωτές.

Το Facebook συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αρκετούς καλά χρηματοδοτούμενους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν προϊόντα που μοιάζουν με επιστήμες φαντασίας χρησιμοποιώντας τη διεπαφή “brain computing”. Τον Ιούλιο, ο Elon Musk δήλωσε ότι η Neuralink, η εταιρία πληροφορικής για τον εγκέφαλο που ίδρυσε ο ίδιος, θα είναι έτοιμη για ανθρώπινη δοκιμασία το 2020.

Τα εργαστήρια CTRL που εδρεύουν στη Νέα Υόρκη, έφεραν 67 εκατομμύρια δολάρια από υποστηρικτές όπως Google investing arm GV, Alexa Fund της Amazon και Lux Capital. Η εταιρία περιγράφει το προϊόν της ως «μη επεμβατική πλατφόρμα νευρικής διασύνδεσης».

Ο συνθέτης και διευθύνων σύμβουλος CTRL-lab Thomas Reardon θα ενταχθεί στο Facebook και θα δουλέψει από τη Νέα Υόρκη, και η συμφωνία θα περιλαμβάνει την πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας. Δεν ήταν σαφές εάν τα υπόλοιπα εργαστήρια CTRL, μια εταιρία με λίγες δεκάδες άτομα, θα προσχωρήσουν στο Facebook ως μέρος της συμφωνίας. Οποιοσδήποτε από την ομάδα που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Facebook είναι «απολύτως ευπρόσδεκτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

Το “έξυπνο βραχιολάκι”

Το βραχιολάκι θα αποκωδικοποιήσει τα σήματα των νευρώνων του σώματός σας. Τα εργαστήρια CTRL θα γίνουν μέρος του ομίλου Reality Labs στο Facebook, το οποίο αναπτύσσει έργα όπως γυαλιά ενισχυμένης πραγματικότητας. Ο Bosworth σημείωσε ότι η τεχνολογία CTRL-lab θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας και στην πραγματικότητα.

Το βραχιολάκι θα αποκωδικοποιεί τα σήματα που αποστέλλονται από τους νευρώνες στο νωτιαίο μυελό ενός ατόμου, που λένε στους μυς στο σώμα πως να μετακινούνται. Αυτά τα σήματα θα μεταφραστούν σε ψηφιακά σήματα που μπορεί να καταλάβει μια ηλεκτρονική συσκευή, συνέχισε ο Bosworth.

Το περικάρπιο είπε, «καταγράφει την πρόθεσή σας να μπορείτε να μοιραστείτε μια φωτογραφία με έναν φίλο χρησιμοποιώντας ένα ανεπαίσθητο κίνημα ή απλά προτίθεστε.»

Το βραχιολάκι των εργαστηρίων CTRL-labs βρίσκεται ακόμα στη φάση της έρευνας και λίγα χρόνια μακριά από το να είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Facebook στο Business Insider.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο με τα προβλήματα της τεχνητής νοημοσύνης.